Pustite mi Greto in mlade pri miru!

Renato Bratkovič > Blog > Novice > Pustite mi Greto in mlade pri miru!

Dan po martinovanju v Mariboru

Na enem najverodostojnejših medijev, družbenem omrežju Facebook, je zakrožila fotografija, ki prikazuje svinjarijo, ki so jo v Mariboru za sabo pustili okoljsko osveščeni mladi po petkovem protestu proti klimatskim spremembam.

Dan po martinovanju v Mariboru

Gledam fotografijo in si mislim, poglej te pohlepne vinarje, takoj so postavili svoje stojnice, da bodo naši mladini izmolzli denar in jih napili, medtem ko bi morala protestirati, če že ni v šoli. Poskrbeli pa so vsaj za njihove biološke potrebe — postavili so cel kup dixijev, da bodo mladci lahko vsaj kulturno bruhali … So? So kurac!

Fotografija je bila posneta dan po martinovanju v Mariboru, prazniku vina in torej ne gre za pohlep zgoraj omenjenih vinarjev, ampak promocijo njihovih izdelkov. Kdor ga uživa neodgovorno, pušča za sabo razdejanje, kakršnem smo priča na sliki. Ne razumite me narobe, tudi sam sem bil kdaj kriv, da sem kje pustil tak drek za sabo, ampak kar me tukaj razpizdi, je prekleta manipulacija.

Končno mladina stopi skupaj in skuša narediti nekaj pozitivnega, že se tu znajde kup negativnih hijen, ki jim hoče odvzeti legitimnost. Eni obtožujejo mlade, da so izrabili protest samo zato, da bi špricali pouk (okej so, nekateri), drugi namigujejo, da za Greto stoji kapital, isti kapital, proti kateremu se bori.

Sam pa sem vesel, da se je končno pojavil nekdo, ki sije in izstopa iz množice zaradi vsebine in karizme — Greta je vplivnež, ki si zasluži vso pozornost in podporo pri njenem prizadevanju. Greta, ne pa afne, ki pred kamero odpiraje pakete kozmetike, si jo razmazujejo po obrazu potem pa s selfiji smetijo medmrežje in za to dobijo milijone lajkov in sledilcev.

Greta (kot pred njo naprimer Malala) je predstavnik generacije, ki bo od nas prejela ta planet, in ne bo dovolila, da pustimo za sabo kup svinjarije, kakršnega vidimo na komprimitirani sliki.

Lahko nekritično širite to sliko in z njo povezano dezinformacijo, če želite. Lahko pa se, preden kliknete “deli” ali oddate komentar, za trenutek ustavite in se vprašate, kdo si od vas želi, da naredite točno to?

Greta se z vojsko mladih po vsem svetu ne bo pustila zmanipulirati pokvarjenim predstavnikom tistega dela družbe, ki samo sebe imenuje elita (definicija na Fran.si: posamezniki, ki izstopajo po družbenem položaju, pomembnosti, kakovosti). Elita? Poimenovanje za posameznike, ki izstopajo z zadovoljevanjem svojih apetitov in užitkov ne oziraje se na žrtve in dolgoročne posledice?

Greta je pri svojem trudu dosledna in iskrena, svoje zahteva artikulira jasno in dovolj glasno. Želim si čim več Gret. In mladih, podobnih njej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *